Project Description

Archisoul have recently secured DA approval for alterations and additions to a heritage listed house in North Balgowlah.

The house, known as ‘Grandview’, is a landmark site, being one of the original farmhouses in the area. It’s readily identifiable for its elevated symmetrical design and sandstone walls quarried from the site.

The design concept was to remove the unsympathetic 1980s additions and replace them with 2 contemporary linear ‘barn’ structures. The new additions will restore the building’s original symmetry, whilst clearly defining the old and new elements.

At the rear, a ‘cloister’ courtyard is formed between the open plan kitchen / living room and the new rumpus room. The two spaces are connected with a glazed gallery to the rear of the original house and a swimming pool sits to the north of the garden, completing the cloister.

The design features contemporary dark timber cladding, steel framed glazing and double sided (indoor/outdoor) fireplace. Construction is due to commence around mid-2020.

PROJECT TEAM
Director – Jo Gillies
Project Architect – Russell Rice