Project Description

From the street, this Heritage listed cottage looks as quaint as its neighbours, and the rear extension is invisible from the street. The design intention was to have a minimal impact on the street character and create a unified style between the adjacent property, while maintaining the original internal character details.

The main objective was to modernise the rear of the ground floor and create a strong connection between the kitchen/living area to the existing courtyard. Minor modifications were made to the exisiting courtyard area including enclosure of the external laundry and replacement of the existing back door with a larger sliding stacker door. This connection allows for light filled airy kitchen and living space and floods the previously dark hallway with light.

A central stairway links the new second storey to the rest of the house. The skylights above the stairwell pull the light downstairs and brighten the previously dark hallway. Upstairs a new master bedroom, robe, bathroom, lounge and a deck to the rear have been added.

The front yard was enclosed to provide privacy and security to the house, and now creates a usable space for the owner and his two dogs.

The original front part of the house comprising the hallway, two bedrooms, bathroom and formal lounge have been left intact with their beautiful original features. By contrast the rear of the house and upstairs are modern, but the flow between the two are seamless with the timber stairwell connecting the modern upstairs to the original Baltic pine floorboards on the ground floor.