Project Description

The original blonde brick circa 1960/70’s house was compact and had ‘good bones’, with lovely high windows on the northern side, but with a growing family, the client wanted more space. Positioned on the high side of the road, the original house did not capitalise on the views or the ocean breezes.

The client’s brief was to have more space for a growing family, have flexible space that could accommodate visitors, and separate, but interconnected zones for dining, lounge, study nook and a family room. It was a priority to make the most of the natural light and capture ocean breezes. Also to allow easy access from the lounge/dining area into the garden, creating a feeling of bringing the outside in and a sense of spaciousness. This also meant that the front and back were visually opened up to enable this.

The site was challenging with difficult steep access. Part of the rear of the house was set on steep, large sandstone rocks, making this portion unusable. There were also drainage issues and the site was in a bushfire and landslip zone. In creating the design all these factors had to be considered, in order to create a beautiful spacious, airy home with great views. The resulting design includes a pavilion style second storey with two spacious bedrooms and large family bathroom. This new
section of the home is stepped out into the garden area and meant that there was no requirement to build directly upwards over the existing footprint. The master bedroom includes an en-­suite and walk in robe, with leafy district views.

Louvre windows feature throughout the home allowing natural breezes to cool in summer. The sleek kitchen is central to the home and features an almost hidden butlers pantry, with plenty of extra cupboard space. The open plan lounge/kitchen/dining area flows effortlessly onto the new deck and garden at the rear of the home. The home now sits lightly on the site, but with the additional space and light makes it an ideal home for a growing family.