Carrington

Carrington

Carrington

The client brief was to maximise the stunning views from their beachside home and to extend up a level.  The clients wanted an indoor/outdoor living space that connected the indoor seamlessly to the outdoor spaces and draws the eye to the stunning view. The result is a stunning four level home with sublime views. The top floor features a spectacular outdoor deck and wraparound verandah. The deck design maximises access to sunny spots in winter and shade in summer and also for shelter from ocean breezes.

Central to the design is the glass railed staircase connecting the four levels and allowing light to flood through the entire home, drawing the light down from the top floor to the bottom.

The kitchen, dining and living relationship is an open plan arrangement to allow interconnection between spaces. The open spaces allow for a light filled interior, whilst directing the eye to the view and delineating the functional areas.

Luxurious bathrooms add to the coastal chic feel of this bespoke home. A series of windows shutters allow cross ventilation and also offer a privacy screen from neighbours.

MANLY HERITAGE SEMI

MANLY HERITAGE SEMI

The semis are located in the heart of the Manly beach precinct and as great timing precede us we worked with both clients to create a great outcome on both sides. It was also fortuitous that we did due to the Council requesting that both renovations ‘as a whole’ with the front façade area must be constructed simultaneously. This was a result of the heritage criteria having to be met. The cottages were the home of the famous Sly family who founded Surf Lifesaving Australia (SLS) and are over 100 years old.

The facade has been well designed to create a juxtaposition of the old and new with seamless elegance. The front part of the cottage facing the street have been preserved with the rear part a completely new and elegant modern box solution combing the roof as one viewed from the rear.

Each client has slightly different aesthetic expectations and each were honoured for their orientations and privacy from neighbours. The result is a beautiful solution to an otherwise tiny semi-detached home on each side.

We commence construction in April 2017.

Portfolio

FOREST

FOREST

Vicki and Chris are keen gardeners, with an existing beautifully landscaped rear garden and vegetable patch. Their brief to us was for a modern renovation to open up the ground floor of the house, reconfigure some aspects of the ground floor while allowing easy access to their stunning garden.

In addition the client wanted plans for a first floor addition drawn up. Their intention was to update the house for future sale without overcapitalising. The objective was to maximise the potential re-sale value whilst appealing  to a mass market. The short time frame allowed for CDC (Comply and Develop Certificate) only, as a DA (Development Application) process could potentially have extended the timeframe beyond the requirements of the client.

Two options were prepared for the client, with the second, more expansive option being chosen. This included a small extension to the ground floor as well as the first floor addition.

The CDC was approved, the project constructed and the property was sold within nine months of completion.

The landscaping had already been completed by Joanne Green Landscapes. The Project Architect, Kirrili, wanted to compliment this by using and incorporating the existing material palette.

This is what Vicki had to say:

“The creative wonder of Jo and Kirrili transformed our original 1960’s house into a modern and functional home, thoughtfully integrated with the outdoors. Not only were they both perceptive about our needs in terms of design, style and cost but they were also able to tap into the sensitivities of how we like to live.

Using a basic frame of initial thoughts and ideas they proceeded to create a stunning flawless plan oozing with inspiration, enhancement and practicality. We were completely stunned and seduced with what was presented to us. To top it off, Jo and Kirrili were not only extremely professional, responsive, accommodating and supportive they were really easy, fun and enjoyable to work with. The foundation of their design excellence, cooperative team work and high quality construction achieved this delightful renovation outcome far exceeding our expectations. We just love our new home. Jo and Kirrili … you are simply spectacular. Thank you very very much.”

Manly Eastern Hill Semi

Manly Eastern Hill Semi

From the street, this Heritage listed cottage looks as quaint as its neighbours, and the rear extension is invisible from the street. The design intention was to have a minimal impact on the street character and create a unified style between the adjacent property, while maintaining the original internal character details.

The main objective was to modernise the rear of the ground floor and create a strong connection between the kitchen/living area to the existing courtyard. Minor modifications were made to the exisiting courtyard area including enclosure of the external laundry and replacement of the existing back door with a larger sliding stacker door. This connection allows for light filled airy kitchen and living space and floods the previously dark hallway with light.

A central stairway links the new second storey to the rest of the house. The skylights above the stairwell pull the light downstairs and brighten the previously dark hallway. Upstairs a new master bedroom, robe, bathroom, lounge and a deck to the rear have been added.

The front yard was enclosed to provide privacy and security to the house, and now creates a usable space for the owner and his two dogs.

The original front part of the house comprising the hallway, two bedrooms, bathroom and formal lounge have been left intact with their beautiful original features. By contrast the rear of the house and upstairs are modern, but the flow between the two are seamless with the timber stairwell connecting the modern upstairs to the original Baltic pine floorboards on the ground floor.

Seaforth

Seaforth

The brief was to create something beautiful that connected the occupant from the street to the water and articulating a sense of magic through the glassed foyer area.

The floating roof over the front foyer are area acted as a visual punctuation to the 2 different elements either side. This created a sense of lightness wedged between 2 strong elements.

The masculine squareness on one side which utilised limestone cladding is on the lower street side and adds  a sense of anchoring to the dwelling; whilst on the other side – a zinc clad façade broken up with privacy screens creates the lighter aesthetic on the higher side. The duality between these two elements creates the visual interest required to ensure the success of the dwelling’s stature.

The end result is one of solidity of structure combined with a magical feminine sense of the dappling afternoon sunlight streaming through the trees and across the floor.

Lancaster

Lancaster

The concept driver behind this design was to create an echo of the iconic Sydney sandstone cliff faces. The central line of circulation leads to the nature surrounding the property desired to be one of the focal points of the architecture.

Filled with natural light and open plan living the atmosphere feels inviting and fresh offering a relaxing and refreshing element for the visual palette.

The axis, circulation and visual connectivity are focused upon the existing palm tree, which can be seen as you enter the house, and navigates the occupant through the space.

The parent’s bedroom is located upstairs as to be advantageous of the coastal view and away from the children’s bedrooms downstairs. The client requested a luxurious ensuite to resemble the one they experienced on their honeymoon with views from the bathtub.

Austin

Austin

This family home was designed to utilize the coastal location while also maintaining a home that could grow with the family. The skillion roof enables the internal floor plate to be flooded with natural light from the north while also being advantageous to the views accessed from the south façade.

A series of louvre windows allow cross ventilation resulting in a cooler home during the warmer months, saving energy on air conditioning and creating a more sustainable home.

The parent’s retreat and children’s bedrooms were designed to be separated to allow a peaceful sanctuary for the parents while also allowing the children to have their own space to play. Public zones of the building occur on the first floor in an open plan arrangement. Positioning kitchen, dining and living programme to allow interconnection between spaces.

The internal and outdoor areas flow seamlessly creating a gentle circulation throughout.

Middle Harbour

Middle Harbour

Archisoul are very proud to have attained DA approval for a 650m2 home situated in a stunning waterfront location in Seaforth.

The site has a unique secluded outlook across Middle Harbour towards the Explosive Reserve and Sugar Loaf Bay. It also presented many challenges in the design process, such as being a Bushfire Flame Zone and ecological habitat for threatened species with steep topography.

The clients brief was for a large family home, which could also accommodate frequent visits from family and friends based overseas, that provided generous spaces for family interaction.

Archisoul’s response was to create a two-winged design centred on the double height entrance lobby, feature staircase and swimming pool to draw attention to the incredible views. The living rooms connect seamlessly to the outdoor spaces and pool to provide a focal point for family life and relaxation.

Although the views face mainly south, sunlight is drawn into the rooms through high level windows on the north side. This orientation helps to naturally ventilate the spaces utilising the summer breezes.

Beacon

Beacon

The client asked for a modern look family home, with more natural light and a connection to the outdoor living area and existing pool. The aesthetic brief called for a modern, fresh beach look without ostentation or architectural dogma.

The house has an east/west orientation so it was important to extend a thoroughfare of light between east and west thereby easily delineating the spaces.

We created a double garage and media room on the ground floor, plus a new bedroom for a teenager. Glass panels and open stair risers were used to filter light throughout and create a connection between outdoors and indoors. Louvres bring cross ventilation and create a relaxed atmosphere. A new deck was built in the garden area providing a great space for a casual entertaining under an existing canopy tree.