VEGA AUSTRALIAN HEADQUARTERS

VEGA AUSTRALIAN HEADQUARTERS

VEGA AUSTRALIAN HEADQUARTERS

Archisoul are delighted to have attained DA approval for the new Australia Headquarters of German founded company VEGA (a global manufacturer of level and pressure instrumentation for the process industry).

Located on a prominent 5,400m2 site with three street frontages the design embraces a complex brief to facilitate VEGA’s regional head office as well as conference, exhibition, training and warehouse facilities within 2,100m2 of gross floor area.

The client’s company wide aspiration is to create environments which foster staff creativity, connection and wellbeing. The architecture needed to reflect VEGA’s reputation for quality and precision as well as their sustainable ethos and these were key factors in Archisoul’s appointment for the project.

The resulting design fulfils the programme within three separate buildings, which are highly responsive to each other and the surrounding environment. All building functions are strategically planned to utilise passive design principles through responsive building envelope treatments. Architecture and landscape have been seamlessly integrated with a central courtyard created between the main building and smaller training facility to preserve a row of large Eucalyptus Trees and create a welcoming canopy.

Our site specific response is continued through to material selection and construction methodology utilising the following:

  • Rammed earth walls (locally sourced) specified for thermal mass to ground floor walls.
  • Cross Laminated Timber (CLT) saw-tooth roof with highlight glazing to evenly distribute natural light across the large floor spans.
  • Perforated metal shading devices and cladding mimic the existing tree canopy patterns whilst controlling the internal environment.
  • Green roof above Service Department promotes additional passive recreational zones for the occupants.
  • Recycled ironbark timber flooring to external & internal areas, references the pre-existing vegetation in the area prior to urban intervention.

The overall design synthesises the German origins of the company with the Australian context of the site. The concept has been executed through rigorous technical analysis and thorough cost control, in collaboration with our highly-focused team of consultants, ensuring that the design will provide a connection to the Black Forest in Schiltach Germany, whilst conveying the honest and robust nature of the buildings.

Construction to commence in late 2017.

Portfolio

Native-Feel Real Cafe – Manly

Native-Feel Real Cafe – Manly

The concept of this raw food and vegetarian café in Manly is the brainchild of Betania Barkway, whose philosophy is to encourage healthy eating and for her food to be “cooked with love and served with a smile”. The concept of natural and raw became a driving design philosophy to be related to materiality & function of the space.

The size constraint of the café was a challenge, whilst extremely small, the café comfortably sits 14 people inside and 6 outside, plus a fully equipped kitchen, counter, display cabinets and working space for 3 staff. Despite the size the café feels open, airy and has a welcoming vibe.

The front façade and entry has been made a feature by appearing to double the original size of the door to enhance the street presence of the café. The illusion of a large entry door has since been complimented by outdoor seating and plants, creating a welcoming atmosphere within the heart of Manly.

The cafe was designed, approved, constructed and open for business within three months. Archisoul worked with the client to design a café that could be approved under Complying Development which minimised approval times.

Think Brick Competition

Think Brick Competition

The competition called for a unique response to a tourist precinct constructed from brick. Showcasing bricks unique attributes as well as an iconic approach to a strong concept.

The concept was inspirational to both Jo Gillies and Teneil Van Dyck who worked on the designs in a very short time frame to complete the submission.

We both received intuitively that kinetic art connects people to places – more especially when they are inactivated old warehouse areas that have no merit in terms of landscape; gardens; ground views or cafes/shops at all. Once this came to us we explored the relationship between pop art and bricks to create kinetic art through the brick medium on a large scale. Kids can interact with their parents and then walk up the rampart to the viewing platform which can access the Botany bay views. The rampart leads to a ‘headland’ area that is inspired by the unique Sydney headlands of Sydney harbour. This was the second part our inspiration when we tuned into what Sydney is also famous for. The headland is constructed of brick and green walling and inside it is an exhibition space with shops and eateries. The amphitheatre is located and has elements of the rampart wrapping around it to create a natural semi-circle. The front area of this draws people in as they come from the airport or visit enroute to the airport.

Golf Rocks

Golf Rocks

We are very excited to be part of this unique concept for a junior golf academy on the Northern Beaches. Archisoul Architects & Consultants were approached by a local business entrepreneur and PGA golf coach to design and visualise a masterplan for the scheme, including a clubhouse, sports zone and night quarters for young golf students from around the world. A suitable 15-acre site is currently being sought for this scheme, and we are looking forward to the next stages.

Long Reef SLSC

Long Reef SLSC

Archisoul Architects were approached to design a community concept for a new and refurbished surf life saving club at Long Reef.

All community parties were exhaustively consulted to meet all consensual requirements. The concept was to honor the existing building footprint for its proximity to the ocean and its subdued and nestled appearance. Subtle integration into the landscape allows the design to be contextually appropriate yet still meeting the practical requirements of a working surf club.

Coastview

Coastview

Latitude

Latitude

Latitude 24 is a cluster of 12 residential units with a radial design to encapsulate the views, the north east aspect and the prevailing winds. The design is unique in that it also steps up the sloping site enabling interesting roof dynamics incorporating the mathematics of the division of the radius. The design encourages social interaction between inhabitants on the inner arc of the scheme, which also looks backwards towards the pool area.

Webster

Webster

Green Turtle

Green Turtle

Green Turtle terraces are located in 1770 Queensland. The design is a unique approach to cluster town housing to incorporate maximum solar penetration and cross ventilation through the breezes. The central courtyard area is a place to swim, BBQ and a communal meeting area. There is maximum privacy between units through the use of roofing privacy screens and blade walls, however there is always a feeling of community spirit between neighbors. The design concept came from the green turtles off the Great Barrier Reef where the turtle shell allows for aerodynamic ventilation and a sense of grace.